Grote geelkuif kaketoe (Cacatua galerita)

 Kenmerken

De kaketoe is voornamelijk wit. De onderkant van de vleugels, de onderkant van de staart en zijn kuif zijn geel. Ook op zijn keel en bij zijn oren heeft hij vaak een gele vlek.

Hij is 52 centimeter groot met een gewicht van 850 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De grote geelkuif kaketoe komt voor in het oosten en zuidoosten van Australië. Het klimaat in oosten en zuidoost van Australië is voornamelijk een woestijnklimaat.

Het menu

De grote geelkuif kaketoe eet voornamelijk zaden, bessen, noten, knoppen van planten en kleine insecten. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de kaketoe als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

Grote geelkuif kaketoes zijn over het algemeen vrij luidruchtige kaketoes. Ze kunnen aanhankelijk worden als ze met de hand zijn opgevoed. De grote geelkuif kaketoe is een sloper net als veel andere kaketoes en een sociale vogel dus niet geschikt om hele dagen alleen thuis te laten. Dit is erg belangrijk om gedragsproblemen te voorkomen.

Voor de huisvesting van de kaketoe kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven