Voeding

De voeding van je papegaai is enorm belangrijk, dit bepaald mede zijn conditie en levensverwachting. Je snap waarschijnlijk ook wel dat verkeerde voeding kan zorgen voor problemen zoals overgewicht. Wat een groot probleem is zijn de standaard zaden mengsel die je in de dierenwinkel kan kopen vaak zoekt de vogel uit deze mix wat hij het lekkerst vind zoals pinda’s of zonnebloem zaden hierdoor zal de papegaai dus ook snel dik worden. Ook zitten hier niet zoveel mineralen en vitaminen in dan bij pellets en dit zorgt voor een verslechterd systeem.

voeding papegaai afbeelding etende papegaai

Hoofdvoeding

De voeding moet vooral bestaan uit pellets, hier zitten de meeste voedingsstoffen in die jouw vogel nodig heeft. Een voorbeeld van goede pellets zijn Harrisons of Nutribird. Het voordeel van pellets als hoofd voeding is dat de papegaai geen dingen meer kan uitzoeken die hij lekker vind omdat alle pellets gelijk zijn hierdoor krijgt hij dus een goede dosering van alle benodigde voedingsstoffen binnen. Let er wel op dat niet elke papegaai dezelfde voedingsbehoefte nodig heeft, vraag of kijk dus altijd even of het soort pellet aansluit aan de voedingsvraag van jouw vogel.

Naast voeding is een goede huishouding en verzorging, ook enorm belangrijk voor de gezondheid van een papegaai.

Bijvoeding

Natuurlijk kun je naast pellets ook zaden mengels bijvoeren, mits de papegaai zijn pellets op heeft anders laat hij zijn hoofd voeding staan en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ook is het belangrijk dat jouw papegaai dagelijks voldoende aanbod krijgt in vers fruit en verse groente, een tip is dus ook om hem in de avond met de pot mee te laten eten. ( Kook wel zoutloos voor je papegaai! ) Je papegaai is een omnivoor, dit betekend dat hij zowel groente en fruit als vlees zal eten, een klein stukje vlees kan dus ook geen kwaad en je papegaai zal het misschien zelfs erg lekker vinden. Palmnoten zijn ook vaak geliefd bij de krom snavels en te koop bij menig webwinkel.

Als beloning kun je je papegaai altijd een zonnebloem pit geven, ook pinda’s vallen vaak in de smaak maar let op dat doppinda’s schadelijke bacteriën kunnen bevatten en geef daarom alleen gebrande pinda’s die ook geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Wat mag jouw papegaai beslist niet eten?

Zoals je al hebt gelezen is er veel verschillende voeding voor jouw papegaai maar natuurlijk zijn er ook dingen die je papegaai absoluut niet mag hebben omdat hij hier ziek of zelfs dood aan kan gaan! Hieronder een lijst met voedingsmiddelen die jou papegaai beslist niet mag eten.

  • Avocado
  • Koffie
  • Alcohol
  • Rabarber
  • Ui
  • Doppinda
  • Zout & suiker.
Scroll naar boven