Basisbehoeftes van een papegaai

De basisbehoeftes van een papegaai zijn de belangrijkste voorwaarden waaraan je moet voldoen bij het houden van een papegaai om hem een goed leven te bieden en gedragsproblemen te voorkomen. Maar wat zijn de basisbehoeftes nu precies?

Basisbehoeftes van een papegaai
  • Een kooi met voldoende ruimte voor jouw papegaai is van belang! Zoals beschreven staat bij huisvesting moet je papegaai minimaal zijn vleugels kunnen spreiden zonder de wanden van de kooi aan te raken. Zorg er ook voor dat de kooi op een tochtvrije plek staat waar hij met minstens 1 kant tegen een muur of wand aanstaat zodat de papegaai zich veiliger voelt.
  • Voldoende nachtrust valt ook onder de basisbehoeftes van een papegaai, wist je dat een papegaai minimaal 10 uur slaap nodig heeft? Zorg ervoor dat je papegaai niet een een lawaaiige ruimte staat maar een plek heeft waar hij ongestoord kan slapen. Ook is het van belang een ritme aan te houden. Bijvoorbeeld je papegaai om 8 uur naar een stille ruimte te brengen of een ‘slaapkooi’.
Alle aanbiedingen van Pets Place
  • Daglicht is ook erg belangrijk, je papegaai heeft behoefte aan zon omdat dit de aanmaak van vitamine D stimuleert. Deze vitamine is van belang bij de aanmaak van calcium wat op zijn beurt weer zorgt voor sterke botten en goede bevedering. Direct zonlicht is hierbij nodig, achter het glas word namelijk de straling gefilterd en hierdoor krijgt jouw papegaai niet voldoende zonlicht. Dus zet je papegaai het liefst zoveel mogelijk buiten als het zonnetjes schijnt! Wel van belang is een plek waar hij schaduw heeft en houd vooral rekening met roofdieren! Ook kun je een daglichtlamp aanschaffen bij menig webwinkel zodat je papegaai altijd voldoende zonlicht ontvangt.
  • Aandacht valt ook onder de basisbehoeftes van een papegaai, je kunt immers geen papegaai nemen als je de hele dagen van huis bent. Een papegaai is een sociaal dier en hierdoor heeft deze behoefte aan contact met soortgenoten of contact met zijn/haar baasje. Zorg ook dat je papegaai eventueel in een ruimte staat waar hij voortdurend jouw kan zien zoals de woonkamer.
  • Speel en sloop mogelijkheden zijn ook van belang, je papegaai vertoont sneller gedragsproblemen bij verveling. Dit is natuurlijk ook logisch want je zou het zelf ook niet prettig vinden om de hele dag in een saaie kooi te moeten vertoeven! Zorg er dus voor dat er voldoende speeltjes in de kooi hangen en zorg ervoor dat het afwisselt. Voor tips over speeltjes kijk eens bij speeltjes.
  • Voeding is natuurlijk de meest van vanzelfsprekende basisbehoefte, zorg voor een goede hoofdvoeding en voer je papegaai voldoende verse groentes, vers fruit en zaden bij. De hoofdvoeding kan het beste bestaan uit pellets, dit word ook geadviseerd door gespecialiseerde vogelartsen omdat je papegaai dan niet meer kan uitzoeken wat hij lekker vind maar alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt! Meer over voeding lees je bij voeding voor papegaaien.
  • Je papegaai krijgt in de natuur geregeld een grote stortbui op zijn dak, ook de luchtvochtigheid is een stuk hoger in de vaak tropische landen. Zorg er dus voor dat jouw papegaai geregeld doucht, of dit nou met een plantenspuit natspuiten is of met jouw mee onder de douche maakt niet uit. Zorg er wel voor dat de papegaai geen zeep op zijn veren of huid krijgt! Dit is erg slecht voor een papegaai. Het is van belang om minimaal 3 keer in de week je papegaai te laten douchen maar meer is natuurlijk gewenst!

 

 

Scroll naar boven