Gedragsproblemen

Er zijn veel soorten gedragsproblemen. De meest voorkomende problemen en wellicht de bekendste zijn schreeuwen, agressie en veren plukken. Maar een eenkennige papegaai of een extreem bange papegaai heeft ook last van gedragsproblemen en ook deze problemen kun je aan gaan werken samen met jouw vogel. Het belangrijkste is hoe jij met het gedrag omgaat, geef namelijk nooit de papegaai aandacht als hij een van de boven genoemde gedragsproblemen vertoont, dit is alleen maar motiverend voor jouw papegaai om hiermee door te gaan!

Gedragsproblemen kunnen ontstaan door verschillende redenen, zo kan je papegaai zich eenzaam voelen of vervelen. Maar ook kan het zijn dat de papegaai gewend is om aandacht te krijgen als hij schreeuwt en zal hij dus ook gaan schreeuwen om aandacht.

Zorg er dus voor dat je voldoet aan de basisbehoeftes van een papegaai om gedragsproblemen te voorkomen of te verhelpen. Tevens is een goede huisvesting ook enorm belangrijk voor je papegaai.

Schreeuwen

Schreeuwen is een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij papegaaien. Maar wat is nou schreeuwen? Een papegaai maakt van nature erg veel geluid en hier dien je ook rekening mee te houden als je een papegaai aanschaft. Je kan immers niet verwachten dat je papegaai alleen maar de woordjes gaat zeggen die jij wil op de tijden die jij wil. Mocht jou papegaai daadwerkelijk schreeuwen zijn er verschillende oorzaken mogelijk bijvoorbeeld uit angst, voor aandacht of hoort je papegaai dit geluid voortdurend in zijn omgeving en imiteert hij dit geluid simpelweg?

Mocht je papegaai erg veel schreeuwen is er een mogelijkheid om een doek over zijn kooi te doen als hij teveel lawaai maakt. Je papegaai zal dit snel koppelen aan schreeuwen en wellicht minder tot niet meer dit geluid produceren. Ook zou je kunnen kijken of de papegaai wel voldoende afleiding heeft want ook bij dit gedragsprobleem geldt dat voldoende speelmateriaal gedragsproblemen kan voorkomen.

Kijk eens bij de basisbehoeftes van een papegaai wellicht vind je daar de oorzaak van het probleem.

agressieve papegaai gedragsprobleem

Agressie

Stel jij hebt een papegaai aangeschaft, hij heeft alles wat belangrijk is voor een papegaai zoals geschikte huisvesting, goede voeding, sociale interactie, voldoende speelmogelijkheid en voldoende daglicht en toch is hij agressief ga dan eens na wanneer hij precies bijt hierdoor zou je mogelijk de oorzaak van het bijtgedrag kunnen achterhalen.
Net zoals veel gedragsproblemen is ook agressie te verhelpen maar houd er rekening mee dat dit niet een probleem is die zo maar opgelost kan worden vaak is het makkelijker gezegd dan gedaan, ook zul je verschrikkelijk vaak gebeten worden voordat je je doel hebt bereikt dus het vergt ontzettend veel geduld! Consequent zijn is erg belangrijk, bijt de papegaai dan zeg jij een keer duidelijk nee en loop je weg, ga nooit schreeuwen want hiermee stimuleer je het gedrag.

Veren plukken

Ook dit is een van de meest voorkomende gedragsproblemen. Het is belangrijk dat je papegaai geschikte huisvesting, goede voeding, sociale interactie, voldoende speelmogelijkheid en voldoende daglicht heeft mocht je dit probleem willen oplossen. Maar er zijn ook veel medische redenen waardoor je papegaai zou kunnen gaan plukken zoals parasieten, schimmels of is hij gewoon ziek. Zorg er dus ook voor dat je altijd eerst bij een dierenarts langs gaat voordat je zelf gaat dokteren.

Het kan ook zijn dat je papegaai om psychische redenen plukt zo voelt hij zich bijvoorbeeld rustig als hij zich plukt.

Veren plukken papegaai gedragsproblemen

Plukt jouw vogel zich al langere tijd? Dan is de kans groot dat het een verslaving is voor jou vogel. Dan moet je gaan nadenken of het een probleem is waar jij mee zit of je vogel. Je hoort geregeld eens een plukker altijd een plukker, dit word dan ook gezegd omdat dit een moeilijk te verhelpen probleem is en een lang plukkende papegaai zal dit probleem moeilijk meer afleren.

Eenkennige papegaai

Het wil wel eens voorkomen dat je papegaai de voorkeur heeft voor een bepaald geslacht maar dit hoeft niet te betekenen dat hij boven het andere geslacht staat! Sta dus ook nooit toe dat je papegaai bijvoorbeeld je partner bijt. Wat belangrijk is bij het verhelpen van dit probleem is dat de lievelingspersoon uit beeld blijft voor een tijdje. Zo kan je partner rustig de tijd nemen om met de papegaai te werken, laat hem/haar de papegaai voeren, belonen met lekkers of gewoon simpelweg aandacht geven. Je zult zien dat op den duur de eenkennigheid al een stuk verdwenen is.

Bange papegaai

Het is logisch dat je papegaai af en toe bang is, dat ben jij ook. Maar er zijn gevallen waarbij de papegaai een extreme angst ontwikkeld voor bepaalde dingen die niet realistisch zijn. De papegaai kan natuurlijk bang zijn voor zijn omgeving het is immers een prooidier en zal vaak bang zijn voor roofdieren zoals honden of katten als hij deze niet gewend is. Een nieuwe omgeving is ook vaak beangstigend voor de papegaai. Maar ook nieuw speelgoed kan je papegaai bang maken. Wat heel belangrijk is is dat je papegaai word geconfronteerd met zijn angst, je moet hem niet zielig vinden en daarom het speelgoed weg halen. Laat het speelgoed een tijdje hangen en je zult zien dat je papegaai nieuwsgierig wordt. Zorg bij een nieuwe omgeving dat de papegaai minstens tegen 1 muur aanstaat dit geeft een gevoel van veiligheid want die kant hoeft hij niet langer meer in de gaten te houden. Verder is ook geduld de gouden regel bij dit gedragsprobleem.

Scroll naar boven