Gedragsproblemen bij parkieten

Ook komen gedragsproblemen bij parkieten voor, wellicht zal het minder opvallen dan bij een papegaai. Omdat een beet van een parkiet (uiteraard verschillend per soort) een stuk minder pijn doet als die van een papegaai. Ook zal een parkiet niet zo hard schreeuwen als een papegaai, maar dit neemt dus niet weg dat de parkiet geen last kan hebben van gedragsproblemen. Waardoor het wel iets is om rekening mee te houden bij de aanschaf van een parkiet. Over het algemeen komt veren plukken en agressie het meest voor als gedragsproblemen bij parkieten. Het is belangrijk dat jij hier goed mee omgaat en consequent bent! Ook al is het een klein vogeltje zo ziet hij zichzelf niet en heb dus vooral geen medelijden bij het consequent handelen naar je parkiet toe.

Gedragsproblemen parkiet agressie

Agressie

De agressie kan komen bij meerdere situaties, zo kan je parkiet agressief worden tijdens het broedseizoen of als hij in de rui is. Dit is natuurlijk niet prettig maar door hun hormonale veranderingen is dit een nare bijkomstigheid. De agressie kan ook uit angst voort komen zorg, hierbij kun je gaan kijken of de huisvesting wel goed is bijvoorbeeld staat de kooi wel tegen 1 wand? Dit geeft namelijk een gevoel van veiligheid bij jouw parkiet omdat hij die wand niet meer in de gaten hoeft te houden voor roofdieren. Hij kan natuurlijk ook bijten omdat hij jouw reactie hierop leuk vind. Agressie is als gedragsprobleem bij parkieten vaak wel te verhelpen maar houd er rekening mee dat het consequente aanpak, duidelijkheid en veel geduld vergt van jouw als eigenaar.

Veren plukken

Net als de papegaai heeft de parkiet afleiding nodig, mocht hij zich vervelen door te weinig aandacht of te weinig speeltjes dan kan dit leiden tot gedragsproblemen bij parkieten. Verveling uit zich vaak in veren plukken, wat vaak voorkomen kan worden door te letten op de basisbehoeftes van een parkiet. Heb je door dat jou parkiet zich plukt? Schenk hier vooral geen aandacht aan! Want hij kan veren plukken dan gaan koppelen aan aandacht en zal zich alleen maar vaker gaan plukken! Het belangrijkste is om uit te zoeken waardoor het plukken is ontstaan, heeft hij geen goede volwaardige voeding, is de huisvesting niet in orde of komt het uit verveling voort? Als de parkiet zich al langere tijd plukt kan hij dit als verslavend ervaren en zal gaan plukken in vele situaties maar ook zou hij zich kunnen plukken als hij onzeker word. Maar denk erom wat de reden ook is schenk vooral geen aandacht aan de plukkende parkiet!

Schreeuwen

De parkiet zou veel lawaai kunnen maken in bepaalde situaties maar schenk hem vooral geen aandacht als hij schreeuwt. Maakt je parkiet te veel lawaai? Kijk dan eerst of er een reden hiervoor is bijvoorbeeld de kat zit bij de kooi. Is dit niet het geval? Doe dan een doek over zijn kooi, hierdoor koppelt hij lawaai aan een doek over de kooi wat hij waarschijnlijk als onprettig ervaart. Zorg er wel voor dat hij niet meer als een half uur met de doek over zijn kooi zit.

Scroll naar boven