Huisvesting van parkieten

De huisvesting van parkieten is eigenlijk vrij gelijk aan die van de papegaai. Vaak word er makkelijk gedacht over de huisvesting van parkieten en worden ze in te kleine kooitjes gestopt. Bedenk dat jouw parkiet ook de ruimte nodig heeft, wat tot de parkiet basisbehoeftes behoord. Je kunt er ook voor kiezen om buiten een volière te bouwen zodat jouw parkieten buiten kunnen staan, let hierbij op dat je altijd rekening moet houden dat niet alle parkieten het gehele jaar buiten kunnen zijn en je ook verwarmde binnenhokken moet hebben.

Huisvesting van parkieten

De kooi

Het is belangrijk dat je zorgt dat jouw parkiet de ruimte heeft om te spelen en te klimmen, vaak worden parkieten in kleine kooitjes gestopt met veel soortgenoten. Ook mag er geen roest aan de kooi zitten dit kan namelijk erg schadelijk zijn voor jouw parkiet. Heb je meerdere parkieten in een kooi dan is het raadzaam om meerdere voerbakjes in de kooi te hangen, dit voorkomt dat een vogel amper parkietenvoer krijgt terwijl de ander zich vol eet.

Plaats van de kooi

De plaats van de kooi is ook van belang bij de huisvesting van parkieten zo is het van belang dat je de kooi in een tochtvrije ruimte zet, ook is het van belang dat je jouw parkiet niet in de keuken neerzet in verband met schadelijke dampen die vrij komen tijdens het eten koken. Ook is het belangrijk om nooit de kooi in fel zonlicht te zetten zorg ervoor dat je parkiet altijd schaduw heeft.

Bodembedekking

Als bodembedekking word veelal schelpenzand gebruikt, dit is goed voor uw vogel vanwege de functie van de stukjes schelp in het zand deze helpen namelijk het voedsel te vermalen wat de parkiet tot zich neemt. Maar ook houtsnippers of plantaardige korrels doen hun werk goed. Let er wel op dat niet al het hout geschikt is voor jouw parkiet. Maak regelmatig de kooi schoon in verband met bacteriën die zich verspreiden.

Speeltjes en zitstokken

Speeltjes en zitstokken zijn natuurlijk ook belangrijk bij de huisvesting van parkieten. Gebruik als zitstok het liefst houten natuurlijke of kant en klare zitstokken deze zijn het best voor de pootjes van de parkiet. Zorg ervoor dat 2 derde deel van de stok omvat is door het pootje. Ook kun je verschillende stokken met verschillende diameters plaatsen voor de bevordering van de spieren.

Voor meer informatie over zitstokken ga naar zitstokken.

Betreft de speeltjes is kun je het best niet teveel tegelijk in de kooi hangen maar juist afwisselen, zo blijft je parkiet nieuwe dingen zien. Een parkiet is namelijk vaak erg nieuwsgierig. Een goede kooi, met een juiste zitstok en speeltjes, zijn erg belangrijk om gedragsproblemen te voorkomen.

Voor meer informatie over speeltjes ga naar speeltjes.

Scroll naar boven