Huisvesting

De huisvesting is belangrijk om over na te denken als je een papegaai wil gaan aanschaffen, er komt immers meer bij kijken dan alleen een vogelkooi kopen. Ook moet je gaan bedenken of je je vogel binnen of buiten wil gaan houden. Voor buiten kun je namelijk een volière bouwen en mocht je kiezen voor binnen dan zijn er verschrikkelijk veel papegaaienkooien waar je uit kunt kiezen. Maar waar let je nou precies op?

papegaai in kooi

De kooi

Als je aan huisvesting denkt, denk je meteen aan de kooi. Allereerst is het belangrijk dat jou vogel de ruimte heeft, hij moet zijn vleugels kunnen strekken zonder de wanden van zijn kooi of volière aan te raken. Voor je papegaai is het prettig als de spijlen van de kooi horizontaal lopen zodat hij hier lekker langs kan klimmen. Het is belangrijk om op te letten dat de kooi geen roest heeft dit is namelijk erg schadelijk voor jou papegaai! Ook is niet alle coating geschikt vraag hiernaar bij de verkoper van de vogelkooien.

Plaats van de kooi

De plaats van de kooi is ook van belang als je gaat nadenken over de huisvesting! Zet nooit de kooi in de tocht want hierdoor kan je papegaai ziek van worden. Ook is het af te raden om je papegaai in de keuken neer te zetten, dit vanwege de schadelijke dampen die vrijkomen tijdens het koken, denk hierbij aan de antiaanbaklaag van de pannen. Papegaaien zijn over het algemeen erg sociale vogels en hierdoor is het voor je papegaai prettig om in een ruimte te staan waar hij regelmatig contact heeft met soortgenoten of zijn baasjes. Tevens is het prettig voor jouw papegaai om tegen een wand te staan met de kooi vanwege zijn gevoel van veiligheid, de papegaai is immers een prooidier en door hem tegen een wand te zetten hoeft hij dat deel niet meer in de gaten te houden.

papegaai in een volière

Bodembedekking

Als bodembedekking kun je verschillende materialen gebruiken zoals kranten, houtsnippers of schelpenzand. Let er wel op dat bij kranten mits de papegaai hier teveel aan kauwt hij inkt binnen kant krijgen. Ook bij houtsnippers is het verstandig om te kijken van wel soort hout dit gemaakt is.  Het is van belang de kooi regelmatig schoon te maken zodat hier geen schadelijke bacterie in kan nestelen of ontstaan.

Speeltjes en zitstokken

Speeltjes zijn erg belangrijk bij de huisvesting van een papegaai, zo helpen speeltjes niet alleen maar tegen verveling maar helpt ook gedragsproblemen die ontstaan door de sloopdrang of verveling te voorkomen!

zitstok papegaai

Meer over speeltjes.

Er zijn veel verschillende soorten zitstokken voor de huisvesting, menig hiervan helpt de nagels van jouw vogel te slijten. Wel is het belangrijk te kijken naar de juiste diameter de stok moet namelijk 2 derde omvat zijn door het pootje van de papegaai. Het beste zijn meerdere zitstokken met verschillende diameters hierdoor traint de papegaai zijn spiertjes en dit is plezierig voor jouw vogel vanwege de verschillende druk op zijn voetbed. Een voorbeeld van een stok met verschillende diameters is een natuurlijke zitstok gemaakt van bijvoorbeeld een onbespoten appelboom.

Meer over zitstokken.

Scroll naar boven