Fitzroy geelkuifkaketoe (Cacatua galerita fitzroyi)

Kenmerken

De fitzroy kaketoe is een ondersoort van de Grote geelkuif kaketoe ( Cacatua galerita ) hij lijkt dus ook erg veel op zijn soortgenoot alleen heeft de Fitzroy kaketoe geen gele vlek bij zijn oren of bij zijn keel. Ook zijn snavel is breder als die van de grote geelkuif kaketoe. Verder is deze kaketoe dus ook hoofdzakelijk. Deze kaketoe word zo’n 47 centimeter groot met een gewicht van 750 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De Fitzroy kaketoe komt voor in het noordelijke deel van Australië. Het klimaat in Noord – Australië is voornamelijk een tropisch savanneklimaat ook wel een subtropisch klimaat genoemd. In de zomermaanden komen overdag temperaturen als 37 graden veel voor.

Het menu

De Fitzroy kaketoe eet voornamelijk zaden, bessen, noten, knoppen van planten en kleine insecten. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de kaketoe als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De Fitzroy kaketoe heeft geen specifieke gedragskenmerken zoals agressie of schreeuwen. Wel is de Fitzroy kaketoe een slopen net als vele andere kaketoe soorten en tevens is het belangrijk om veel aandacht aan de vogel te spenderen om verveling uit eenzaamheid te voorkomen en hierdoor gedragsproblemen te voorkomen.

Voor de huisvesting van de kaketoe kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven