Basisbehoeftes van een parkiet

De basisbehoeftes van een parkiet komt erg overeen met de basisbehoeftes van een papegaai. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd omdat dit beide van oorsprong tropische vogels zijn.
Hier zie je een lijst met belangrijkste punten waar je aan moet voldoen om jouw parkiet een zo goed mogelijk leven te bieden en gedragsproblemen te voorkomen.

basisbehoeftes parkiet
  • Een kooi met voldoende ruimte voor jouw parkiet is van belang! Zoals beschreven staat bij huisvesting moet je parkiet minimaal zijn vleugels kunnen spreiden zonder de wanden van de kooi aan te raken. Zorg er ook voor dat de kooi op een tochtvrije plek staat waar hij met minstens 1 kant tegen een muur of wand aanstaat zodat de parkiet zich veiliger voelt.
  • Daglicht is ook erg belangrijk, je parkiet heeft behoefte aan zon omdat dit de aanmaak van vitamine D stimuleert. Deze vitamine is van belang bij de aanmaak van calcium wat op zijn beurt weer zorgt voor sterke botten en goede bevedering. Direct zonlicht is hierbij nodig, achter het glas word namelijk de straling gefilterd en hierdoor krijgt jouw parkiet niet voldoende zonlicht. Dus zet je parkiet het liefst zoveel mogelijk buiten als het zonnetjes schijnt! Wel van belang is een plek waar hij schaduw heeft en houd vooral rekening met roofdieren! Ook kun je een daglichtlamp aanschaffen zodat je parkiet altijd voldoende zonlicht ontvangt.
  • Aandacht valt ook onder de basisbehoeftes van een parkiet, je kunt immers geen parkiet nemen als je de hele dagen van huis bent. Een parkiet is een sociaal dier en hierdoor heeft deze behoefte aan contact met soortgenoten of contact met zijn/haar baasje. Zorg ook dat je parkiet eventueel in een ruimte staat waar hij voortdurend jouw kan zien zoals de woonkamer.
  • Speel en sloop mogelijkheden zijn ook van belang, je parkiet vertoont sneller gedragsproblemen bij verveling. Dit is natuurlijk ook logisch want je zou het zelf ook niet prettig vinden om de hele dag in een saaie kooi te moeten vertoeven! Zorg er dus voor dat er voldoende speeltjes in de kooi hangen en zorg ervoor dat het afwisselt. Voor tips over speeltjes kijk eens bij speeltjes.
  • Voeding is natuurlijk de meest van vanzelfsprekende basisbehoefte, zorg voor een goede hoofdvoeding en voer je parkiet voldoende verse groentes, vers fruit en zaden bij. De hoofdvoeding kan het beste bestaan uit pellets, dit word ook geadviseerd door gespecialiseerde vogelartsen omdat je parkiet dan niet meer kan uitzoeken wat hij lekker vind maar alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt! Meer over voeding lees je bij voeding voor parkieten.
  • Je parkiet krijgt in de natuur geregeld een grote stortbui op zijn dak, ook de luchtvochtigheid is een stuk hoger in de vaak tropische landen. Zorg er dus voor dat jouw parkiet geregeld doucht, of dit nou met een plantenspuit natspuiten is of geef hem de beschikking over een vogelbadje waarschijnlijk vind hij het erg prettig om hierin te badderen.
Scroll naar boven