Geelvoorhoofd amazone ( Amazona ochrocephala )

Kenmerken

De geelvoorhoofd amazone is voornamelijk groen van kleur.  Zoals de naam van deze amazone al zegt is het voorhoofd, de teugels en de schedel geel. De rand van zijn vleugels zijn rood van kleur.  De buitenste staartveren zijn bij de aanzet rood. Hij heeft een witte ring rond zijn oog. Hij word gemiddeld zo’n 38 centimeter lang en weegt tussen de 350 en 450 gram.

Geelvoorhoofd amazone ( Amazona ochrocephala )

Oorspronkelijk leefgebied

De geelvoorhoofd amazone komt voornamelijk voor in Zuid- en Centraal Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname tot aan Noord-Brazilië en op het eiland Trinidad. Het klimaat is erg verschillend en gaat van een warm woestijnklimaat, een warm steppeklimaat naar een warm zeeklimaat.

Het menu

De geelvoorhoofd amazone eet voornamelijk zaden, bessen, noten, knoppen van planten en kleine insecten. Ook eten ze regelmatig van de gewassen die door boeren worden verbouwt, zoals granen. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de amazone als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De geelvoorhoofd amazone is over het algemeen een vriendelijke en speelse amazone. Hij heeft dus veel speel materiaal nodig om zich niet te gaan vervelen en gedragsproblemen te voorkomen. Ook is het een sociale vogel die snel bevriend is met zijn/haar verzorgers.

Voor de huisvesting van de amazone kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven