Incakaketoe (Lophochroa leadbeateri)

Kenmerken

De inca kaketoe ook wel bekend als Majoor Mitchell kaketoe, Leadbeater of roze kaketoe. Is een erg opvallende kaketoe door zijn zalmroze kleur op zijn hoofd en borst. Zijn vleugels, rug en staart zijn wit en zijn kuif is opvallend rood,geel en wit gekleurd. Hij is 38 centimeter groot en weegt gemiddeld 400 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De inka kaketoe komt voor in Australië.  Australië heeft voornamelijk een zeeklimaat maar kent ook een warm steppeklimaat, omdat Australië zo dicht bij de evenaar ligt is het een warm land die in de winter temperaturen kent boven de 20 graden overdag.

Het menu

De inka kaketoe eet knoppen van planten, noten, insecten, larven en fruit. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de kaketoe als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De inka kaketoe is moeilijker tam te krijgen dan een andere kaketoes, ook al word hij met de hand opgevoed zul je nog een verschil merken tussen andere kaketoes die met de hand op gevoed zijn en de inka kaketoe. Ook is dit soort moeilijker om te kweken dan menig andere kaketoe vanwege zijn agressie tijdens het broedseizoen.

Voor de huisvesting van de kaketoe kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven