geelkop amazone ( Amazona oratrix )

Kenmerken

De dubbele geelkop amazone word gekenmerkt door zijn opvallend gele hoofd. Hij is over zijn lichaam voornamelijk groen gekleurd en heeft op zijn schouders een rode vlek. Hij word gemiddeld zo’n 38 centimeter lang met een gewicht van 400 gram.

geelkop amazone ( Amazona oratrix )

Oorspronkelijk leefgebied

De dubbele geelkop amazone komt van oorsprong voor in Guatemala, Mexico,Honduras en Belize. Het klimaten in deze gebieden zijn voornamelijk tropische klimaten. In de winter is het overdag zo’n 22 tot 25 graden overdag en in de zomer is het overdag zo’n 30 graden Celsius.

Het menu

De dubbele geelkop amazone eet voornamelijk zaden, bessen, noten, knoppen van planten en kleine insecten. Ook eten ze regelmatig van de gewassen die door boeren worden verbouwt, zoals granen. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de amazone als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De dubbele geelkop amazone heeft een iets pittiger karakter dan zijn soortgenoten, dit betekend niet dat het geen vriendelijke vogel is! Hij is nieuwsgierig en leergierig dus je zou hem gemakkelijk trucjes kunnen leren. Deze vogels zullen wellicht niet zo goed gaan praten als een grijze roodstaart maar ze kunnen toch degelijk een woordje leren.

Voor de huisvesting van de amazone kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven