Blauwbaard amazone ( Amazona festiva ) 

Kenmerken

De blauwbaard amazone is voornamelijk groen van kleur. Zijn voorhoofd is rood met geel van kleur en hij heeft een opvallende blauwe ‘baard’ waar hij zijn naam aan te danken heeft. Op zijn rug heeft hij een rode plek en de buitenste veren van zijn vleugels zijn blauw van kleur. Hij word gemiddeld 34 centimeter groot en weegt zo’n 300 gram.

Blauwbaard amazone ( Amazona festiva )

Oorspronkelijk leefgebied

De blauwbaard amazone komt voornamelijk voor in Ecuador, Columbia en Peru.. Het klimaat is erg verschillend en gaat van een warm woestijnklimaat, een warm steppeklimaat naar een warm zeeklimaat.

Het menu

De blauwbaard amazone eet voornamelijk zaden, bessen, noten, knoppen van planten en kleine insecten. Ook eten ze regelmatig van de gewassen die door boeren worden verbouwt, zoals granen. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de amazone als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

Deze amazones leven in het wild in groepen van rond de 40 tot 50 vogels, het is dus een sociale vogel die je veel aandacht of een partner dient te geven om gedragsproblemen te voorkomen. Verder heeft hij een luide roep.  Deze vogels staan op de Cites II lijst.

Voor de huisvesting van de amazone kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven