Timneh grijze roodstaart ( Psittacus erithacus timneh )

Kenmerken

De Timneh grijze roodstaart word gekenmerkt door zijn grijze bekleding die vaak donkerder is dan die van zijn soortgenoot de Congo grijze roodstaart. De staart van de Timneh grijze roodstaart is over het algemeen donker bruin van kleur of heeft een donkere roestkleur.  Zijn pootjes zijn ook grijs en zijn snavel is boven op hoornkleurig en onderop zwart van kleur. Zijn ogen zijn licht geel. Bij jonge grijze roodstaarten zie je dat de ogen zwart zijn van kleur. De Timneh grijze roodstaart word gemiddeld zo’n 32 centimeter lang en weegt gemiddelt 320 tot 400 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De Timneh grijze roodstaart komt oorspronkelijk uit West Afrika voornamelijke Guinea, Sierra Leone, Ivoorkust en Liberia, hier heerst voornamelijk een tropisch moesson klimaat.  Het regen seizoen begin in Mei en eindigt in november. Overdag liggen de temperaturen in west Afrika tussen de 27 en 34 graden Celsius.

Het menu

Op het menu van de Timneh grijze roodstaart staan voor het grootste gedeelte palm noten, dit zijn noten afkomstig van de Oliepalm. Daarnaast eten ze bessen, zaden, noten of kleine insecten. In gevangenschap is het aangeraden om de Timneh grijze roodstaart pellets te geven met afwisseling van vers fruit, verse groente en als beloning snacks. Meer over de aangeraden voeding voor uw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

In het wild leeft de Timneh grijze roodstaart in grote groepen en kiest hier een partner voor het leven uit. De Timneh grijze roodstaart is over het algemeen wat feller in gedrag dan zijn soortgenoot de Congo grijze roodstaart. Het is een zeer intelligente vogel die gemakkelijk woorden en geluiden aanleert zoals de deurbel of het geluid van een andere vogel/huisdier, houd er wel rekening mee dat niet elke grijze roodstaart zal gaan praten!

Voor de huisvesting van de grijze roodstaart kijk je op huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven