Illigers ara

Illigers ara ( Primolius maracana )

Illigers ara

Kenmerken

De illigers ara is een kleinere soort onder de ara’s met een gemiddelde lengte van 40 centimeter en gewicht van 250 gram. De basiskleur is groen, de onderkant van de staart is rood en de punten van de staart zijn blauw. Op zijn buik en rug heeft hij een rode plek en zijn wangen zijn vaak blauw van kleur. De ogen hebben een amber kleur.

Oorspronkelijk leefgebied

De illigers ara komt voor in Brazilië en in het oosten van Paraguay. Dit is dus in zuid Amerika. Het klimaat in zuid Amerika is vooral tropisch en subtropisch te noemen.  De temperaturen kunnen overdag 30 tot 33 graden bereiken.

Het menu

De illigers ara voedt zich voornamelijk met zaden, noten en fruit. In gevangenschap is het van belang dat de illigers ara pellets krijgt waar alle nodige voedingsstoffen inzitten, daarnaast kan je hem vers fruit en verse groenten geven. Meer over het geadviseerde voedsel vind je bij voeding voor papegaaien.

Het gedrag

De illigers ara word ook met uitsterven bedreigt en staat daarom ook op de Cites 1 lijst, dit is een lijst waar bedreigde vogel soorten op staan. De illigers ara leeft in het wild in groepen en is hierdoor een sociale vogel te noemen. Voor informatie over de huisvesting van jouw ara kijk je op huisvesting van papegaaien.