Hispanolia amazone (Amazona ventralis)

Kenmerken

De hispanolia amazone is voornamelijk groen met aan zijn veren een zwart randje, zijn voorhoofd is wit en ook hebben ze een witte ring rond hun ogen. De schedel is en zijn wangvlekken zijn blauw van kleur. De buitenste veren van zijn vleugels zijn blauw gekleurd en de onderkant van zijn staart is geelgroen. Onderop zijn buik heeft hij vaak een roodbruine kleur. De hispanolia amazone word gemiddeld zo’n 28 centimeter groot en weegt gemiddeld 300 gram.

Hispanolia amazone (Amazona ventralis)

Oorspronkelijk leefgebied

De cubaanse amazone komt voornamelijk voor in Zuid Amerika. Zuid Amerika kent een tropisch savanne/regenwoud klimaat met overdag gemiddelde temperaturen van 25 tot 35 graden het gehele jaar door.

Het menu

De hispanolia amazone eet voornamelijk zaden, bessen, noten, knoppen van planten en kleine insecten. Ook eten ze regelmatig van de gewassen die door boeren worden verbouwt, zoals granen. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de amazone als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De Hispanolia amazone is veelal een luidruchtige amazone met een krachtige stem. Tijdens het broedseizoen kan hij redelijk agressief zijn.

Voor de huisvesting van de amazone kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven