Congo grijze roodstaart ( Psittacus erithacus erithacus )

Kenmerken

Deze Congo grijze roodstaart papegaai word gekenmerkt door zijn grijze veren over zijn gehele lichaam en hoofd en zijn felrode staart. Zijn snavel is zwart en zijn pootjes zijn vaak ook grijs. Jonge vogels hebben ook een grijs hoofdje en lichaam maar door het rode van de staartveren zie je vaak een zwarte waas. Ook heeft de jonge grijze roodstaart nog niet direct een licht gele kleur in zijn ogen maar zijn de ogen zwart van kleur.
De Congo grijze roodstaart word gemiddeld 40 centimeter lang en weegt tussen de 400 en 500 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De Congo grijze roodstaart komt oorspronkelijk uit Midden Afrika, ook wel Centraal Afrika genoemd. Midden Afrika kent een tropisch Savanne klimaat en heeft het gehele jaar door dus ook tropische temperaturen die tussen de 27 tot 35 graden liggen overdag, het regenseizoen begint tussen Maart en Mei en stopt rond de maand Augustus.

Het menu

Van oorsprong eet de Congo grijze roodstaart vooral palmnoten, hier bestaat 80% van zijn menu uit.  Daarnaast eten ze bessen, noten, zaden en kleine insecten. In gevangenschap kun je de Congo grijze roodstaart het beste pellets geven met afwisseling van zaden, vers groente en fruit. Meer over de aangeraden voeding voor uw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De Congo grijze roodstaart leeft in het wild in groepen maar kiest één partner uit voor de rest van zijn leven.  Het zijn sociale vogels die je ook absoluut geen plezier doet om ze alleen te houden op een plek waar ze weinig contact hebben met hun baasjes. Het zijn intelligente vogels die in gevangenschap verschrikkelijk veel woordjes kunnen leren, let er wel op dat niet elke grijze roodstaart zal gaan praten. Ook staan ze erom bekend dat ze geluiden goed kunnen imiteren zoals de deurbel.

Voor de huisvesting van de grijze roodstaart kijk je op huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven