Cubaanse amazone ( Leucocephala leucocephala )

Kenmerken

De cubaanse amazone of te wel Amazona leucocephalus is voornamelijk groen met een zwart randje aan zijn groene veren, zijn voorhoofd is opvallend wit van kleur, zijn wangen en keel zijn vaak rood gekleurd. Zijn buik is vaak wazig rood van kleur wat overgaat in groen en de buitenste veren van de vleugels zijn blauw aan de uiteinden. De Cubaanse amazone is vaak zo’n 28 centimeter groot en weegt gemiddeld 280 gram.

Cubaanse amazone ( Leucocephala leucocephala )

Oorspronkelijk leefgebied

De cubaanse amazone komt voornamelijk voor in Zuid Amerika. Zuid Amerika kent een tropisch savanne/regenwoud klimaat met overdag gemiddelde temperaturen van 25 tot 35 graden het gehele jaar door.

Het menu

De cubaanse amazone eet voornamelijk zaden, bessen, noten, knoppen van planten en kleine insecten. Ook eten ze regelmatig van de gewassen die door boeren worden verbouwt, zoals granen. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de amazone als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

Deze amazones zijn erg intelligent en kunnen veel trucjes leren. Ondanks dat de cubaanse amazone een wat feller karakter heeft als menig andere amazone is het een vriendelijke vogel die erg sociaal is. Zorg er wel voor dat je aan de basisbehoeftes voldoet om gedragsproblemen te voorkomen.

Voor de huisvesting van de amazone kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven