Geelnek amazone  ( Amazona auropalliata auropalliata )

Kenmerken

De geelnek amazone is voornamelijk groen van kleur.  Zoals de naam van deze amazone al zegt heeft hij een gele vlek op in zijn nek. De rand van zijn vleugels zijn vaak rood van kleur.  De buitenste staartveren zijn bij de aanzet rood. Hij heeft een naakte ring rond zijn oog. Hij word gemiddeld zo’n 38 centimeter lang en weegt tussen de 350 en 450 gram.

Geelnek amazone  ( Amazona auropalliata auropalliata )

Oorspronkelijk leefgebied

De geelnek amazone komt voornamelijk voor in Centraal Amerika. Het klimaat in Centraal Amerika is erg verschillend en gaat van een warm woestijnklimaat, een warm steppeklimaat naar een warm zeeklimaat.

Het menu

De geelnek amazone eet voornamelijk zaden, bessen, noten, knoppen van planten en kleine insecten. Ook eten ze regelmatig van de gewassen die door boeren worden verbouwt, zoals granen. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de amazone als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De geelnek amazone is een sociale vogel die als hij eenmaal een partner gekozen heeft hier ook bij blijft. Tijdens het broedseizoen kunnen zowel het mannetje als het vrouwtje erg fel worden. Verder zijn het intelligente vogels die je geen plezier doet om alleen te laten. Hierdoor kunnen gemakkelijk gedragsproblemen ontstaan.

Voor de huisvesting van de amazone kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven