Monniksparkiet (Myiopsitta monachus)

Kenmerken

De monniksparkiet is voornamelijk groen van kleur, zijn rug, staart, kop zijn groen en onderop zijn buik is hij olijf groen. Het voorhoofd, de wangen, teugels en borst zijn grijs van kleur. Ze worden ongeveer 29 centimeter groot met een gewicht van ongeveer 120 gram.

Monniksparkiet Myiopsitta monachus groen

Oorspronkelijk leefgebied

De monniksparkiet komt oorspronkelijk uit Zuidoost Brazilië, Uruguay en Noordoost Argentinië. Het klimaat is voornamelijk een tropisch tot subtropisch klimaat.

Het menu

In het wild eet de monniksparkiet voornamelijk bessen, zaden, gras en kleine insecten. Ook eten ze van de gewassen die boeren verbouwen. In gevangenschap wordt de monniksparkiet vaak gevoerd met zadenmengels hoewel pellets aangeraden worden vanwege hun voedingswaarde en het feit dat de parkiet niet kan uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vind en tevens kun je de parkiet dan bij voeden met zadenmengels, vers fruit en verse groenten. Meer over de aangeraden voeding kijk op voeding voor parkieten.

Gedrag

De monniksparkiet is een sociale vogel die in grote groepen leeft van oorsprong. Wat je bij deze vogel veel ziet is dat ze na een aantal maanden in een volière te hebben gezeten vrij gelaten worden. Hierdoor komen ze terug bij de eigenaar voor voedsel maar kunnen vrij leven.

Voor informatie over de huisvesting van parkieten kijk dan op huisvesting.

Scroll naar boven