Zwartmasker agapornis (Agapornis personatus)

Kenmerken

De zwartmasker agapornis word gekenmerkt door zijn zwarte kleur rondom zijn snavel en rond zijn ogen. Zijn borst is olijfgeel wat geleidelijk overgaat in een groene kleur. Hij is verder groen op zijn vleugels,rug en staart. Zijn snavel is felrood van kleur. Hij word gemiddeld 14 centimeter lang en weegt zo’n 45 gram.

Zwartmasker agapornis (Agapornis personatus)

Oorspronkelijk leefgebied

Het leefgebied van de zwartmasker agapornis is voornamelijk in het Oosten van Afrika bij Tanzania.  Het klimaat in Oost afrika is voornamelijk een een warm steppeklimaat wat overgaat in een een warm woestijnklimaat. De gemiddelde temperaturen overdag liggen tussen de 24 tot 32 graden overdag het gehele jaar door.

Het menu

Dezwartmasker agapornis eten in voornamelijk fruit, bessen, kleine insecten en  zaden. In gevangenschap wordt de parkiet vaak gevoerd met zadenmengels hoewel pellets aangeraden worden vanwege hun voedingswaarde en het feit dat de parkiet niet kan uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vind en tevens kun je de parkiet dan bij voeden met zadenmengels, vers fruit en verse groenten. Meer over de aangeraden voeding kijk op voeding voor parkieten.

Gedrag

Ook deze agapornis is net zoals vele soortgenoten erg nieuwsgierig en speels. Hij zal alles proberen te slopen en kan hier ook erg fanatiek in zijn. Het is een vriendelijke vogel die het prima doet als huiskamer vogel of voor in een volière.

Voor informatie over de huisvesting van agapornissen kijk dan op huisvesting.

Scroll naar boven