Roodmasker agapornis (Agapornis Pullarius)

Kenmerken

De roodmasker agapornis is voornamelijk groen van kleur. Hij word gekenmerkt door zijn rode gezicht wat doorloopt tot in zijn hals. Op zijn staart heeft hij vaak wat blauwe veren. Hij word gemiddeld 14 centimeter lang en weegt zo’n 40 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De roodmasker agapornis komt vooral voor in west en centraal afrika.  Het klimaat in Centraal en west Afrika is voornamelijk een tropisch Savanne klimaat/ tropisch steppeklimaat en heeft het gehele jaar door dus ook tropische temperaturen die tussen de 27 tot 35 graden liggen overdag.

Het menu

De roodmasker agapornis eten in voornamelijk bessen,  zaden en soms gras in het wild. In gevangenschap wordt de roodmasker agapornis vaak gevoerd met zadenmengels hoewel pellets aangeraden worden vanwege hun voedingswaarde en het feit dat de parkiet niet kan uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vind en tevens kun je de parkiet dan bij voeden met zadenmengels, vers fruit en verse groenten. Meer over de aangeraden voeding kijk op voeding voor parkieten.

Gedrag

Het is een vriendelijke vogel, hij is erg nieuwsgierig over het algemeen hierdoor doe je hem geen plezier om alleen te laten in een kooi zonder speeltjes of iets dergelijks. Zorg er dus voor dat hij genoeg sloopmateriaal heeft.

Voor informatie over de huisvesting van agapornissen kijk dan op huisvesting.

Scroll naar boven