geelvleugel ara (Ara macao)

Kenmerken

De geelvleugel ara word gemiddeld zo’n 80 tot 95 centimeter lang en weegt zo’n 950 tot 1100 gram. Zijn borst,staart en hoofd zijn rood, ook de bovenkant van zijn vleugels zijn rood van kleur.  Zijn vleugels zijn voor de rest geel en onderop blauw van kleur. Zijn snavel is bovenop vaak hoorn kleurig en onderop zwart. De geelvleugel ara heeft witte wangen en als volwassen vogel zijn de ogen groen met een gele ring, als jonge vogel zijn de ogen nog donker van kleur.

Oorspronkelijk leefgebied

De geelvleugel ara komt voor in midden Amerika en zuid Amerika.  Het klimaat in midden Amerika word vaak aangeduid als een combinatie van tropisch klimaat, subtropisch klimaat en hooggebergte klimaat. In Zuid Amerika heerst eveneens een tropisch klimaat.

Het menu

De geelvleugel ara eet voornamelijk fruit en noten. Daarnaast voeden ze zich met zaden en knoppen van bomen en planten. Ara’s voeden zich ook met klei om gifstoffen van de onrijpe planten te neutraliseren. In gevangenschap is het raadzaam om als hoofdvoeding pellets te voeren, dit omdat hier alle voedingsstoffen in zitten die jouw vogel nodig heeft. Daarnaast kun je zadenmengsel, vers fruit en verse groenten geven. Meer over het geadviseerde voedsel vind je bij voeding voor papegaaien.

Het gedrag

Wat toch wel erg opvallend is aan de geelvleugel ara is dat hij aanzienlijk feller is dan zijn andere soortgenoten. Ook zijn deze vogels vaak wat luidruchtig, zowel in gevangenschap als in het wild. Het zijn intelligente vogels die veel aandacht en uitdaging vereisen, krijgen ze dit niet kunnen er gedragsproblemen ontstaan door verveling. Ze kunnen snel geluiden imiteren en leren snel woorden aan. Houd er rekening mee dat niet alle ara’s zullen praten, soms blijft het bij fluiten of een enkel woordje. In het wild leeft deze vogel in groepen waar hij één vaste partner heeft.

Voor informatie over de huisvesting van jouw ara kijk je op huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven