Hyacint ara (Anodorhynchus hyacinthinus)

Hyacinth macaw (Anodorhynchus hyacinthinus). Wildlife animal.

Kenmerken

De hyacint ara heeft een opvallend blauw gekleurd veren kleed met een gele ring rond zijn ogen en bij zijn snavel een gele vlek. Zijn pootjes en zijn snavel zijn beide zwart van kleur. Dit is een van de grootst levende ara soorten op dit moment, hij is gemiddeld 90 centimeter lang en weegt 1400 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De hyacint ara komt voor in Brazilië en in het oosten van Bolivia en Paraguay. Dit is dus in zuid Amerika. Het klimaat in zuid Amerika is vooral tropisch en subtropisch te noemen.  De temperaturen kunnen overdag 30 tot 33 graden bereiken.

Het menu

De hyacint ara heeft voornamelijk palm noten op het menu staat, dit zijn noten afkomstig van de oliepalm, deze kraakt hij met zijn krachtige snavel. In het wild voed de hyacint ara zich verder met andere noten, zaden en fruit. Meer over het geadviseerde voedsel vind je bij voeding voor papegaaien.

Het gedrag

De hyacint ara is een van de ara soorten die word bedreigt met uitsterven en hij staat dus ook op de Cites 1 lijst, dit is een lijst waar bedreigde vogelsoorten op staan. De hyacint ara is een van de duurdere ara´s en hierdoor niet veel voorkomend als huis kamer vogel. In het wild leeft deze vogel in groepen, het is dus een sociale vogel die je geen plezier doet om alleen geplaatst te worden op een plek waar hij geen contact heeft met soortgenoten of baasjes.

Voor informatie over de huisvesting van jouw ara kijk je op huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven