Buffon ara (Ara ambiguus)

 

Kenmerken

De buffon ara is een grote ara van 70 tot 85 centimeter met een gewicht van 1400 gram.
De buffon ara is voor het grootste gedeelte groen, het voorhoofd en de punten van de staart van deze ara zijn rood, de punten van de vleugel, bovenkant van de staart en de onderrug zijn blauw van kleur. Zijn snavel en pootjes zijn zwart van kleur. De kale huid rondom de ogen is vaak roze van kleur.

Oorspronkelijk leefgebied

De buffon ara komt vooral voor in centraal Amerika en Zuid Amerika. Het klimaat in midden Amerika word vaak aangeduid als een combinatie van tropisch klimaat, subtropisch klimaat en hooggebergte klimaat. In Zuid Amerika heerst eveneens een tropisch klimaat.

Het menu

De buffon ara heeft behoefte aan voedsel met een hoog vetgehalte, hij eet in het wild voornamelijk noten van de amandelboom. Ook eet hij hiernaast fruit en zaden. In gevangenschap is het verstandig om deze ara pellets te geven met een wat hoger vet gehalte, hier kan je gerust naar vragen bij jouw verkoop punt. Daarnaast kun je hem vers fruit, verse groenten en extra’s geven. Wil je meer weten over geadviseerde voeding voor jouw papegaai kijk dan even op voeding voor papegaaien.

Het gedrag

De buffon ara staat bekend als vriendelijke en sociale vogel. Hij is erg intelligent en dient dus ook voldoende uitgedaagd te worden om gedragsproblemen veroorzaakt door verveling te voorkomen. In het wild leeft de buffon ara in groepen en kiest een partner uit. Hij is erg gevoelig voor zijn omgeving en neemt snel dingen over. De vogel leert geluiden en woorden gemakkelijk aan, ook geluiden die misschien wat minder prettig zijn om naar te luisteren zoals krijsende vogels in zijn omgeving of een ringtone van jouw mobiel.

Voor informatie over de huisvesting van jouw ara kijk je op huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven