Blauw oog kaketoe ( Cacatua Ophthalmica )

Kenmerken

De blauw oog kaketoe is voornamelijk wit, onder zijn vleugels is hij licht geel van kleur. De naam verwijst naar blauwe ogen dit is niet waar hij heeft namelijk donkerbruin/roodbruine ogen maar waar de naam naar verwijst is de lichtblauwe ring rondom de ogen van deze kaketoe. Hij word gemiddeld zo’n 50 centimeter en weegt gemiddeld 600 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De blauw oog kaketoe komt in het wild voor in Nieuw Guinea. Papoea -Nieuw Guinea is een land in het zuid oost van Azië, hier heerst voornamelijk een tropisch regenwoudklimaat. In het gebergte zijn de minimum temperaturen gemiddeld 10 tot 14 graden en aan de kust is het overdag gemiddeld 22 tot 24 graden Celsius.

Het menu

De blauw oog kaketoe eet voornamelijk zaden, bessen en noten in het wild. Maar de blauw oog kaketoe eet ook kleine insecten bij gebrek aan voldoende zaden, bessen of noten. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de kaketoe als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De blauw oog kaketoe staat bekend om zijn speelse gedrag, hij is een grote sloper en hier dien je rekening mee te houden. Mocht je hem te weinig speel of sloopmateriaal aanbieden is de kans groot dat hij gedragsproblemen kan gaan ontwikkelen. Ook aandacht is erg van belang bij deze kaketoes, zorg er dus voor dat als je ervoor kiest om dit soort kaketoe te nemen je voldoende tijd hebt voor de vogel zodat hij aandacht niet te kort komt.

Voor de huisvesting van de kaketoe kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven