Papegaai en Parkieten de website voor vogelliefhebbers

Papegaai en Parkieten geeft jou alle informatie die je nodigt bent voor het houden van jouw geliefde vogel. Omdat veel mensen een van deze vogels willen aanschaffen maar niet precies weten wat er allemaal bij komt kijken daarom staan hier verschillende aandachtspunten beschreven zoals huisvesting, verzorging, voeding en dergelijk zodat je niet onnodig voor verrassingen komt te staan bij de aanschaf of het houden van jouw gevleugelde huisdier!

Papegaaien

De papegaaien behoren tot de familie van Psittaciformes, wat papegaaiachtige betekend. Hieronder vallen ook de parkieten en agapornissen. De familie van Psittaciformes kent ongeveer 350 soorten papegaaien waaronder ook de kaketoes, in het Latijns ook wel Cacatuidae genoemd.

Wellicht de meest bekende papegaaien zijn de dwergpapegaaien, kaketoes, grijze roodstaart papegaaien, amazones en de ara's. Elk soort papegaai heeft zo zijn eigen kenmerken, gedrag of moeilijkheden en het is dus ook belangrijk om goed uit te zoeken voordat je een papegaai aanschaft. Zo staat het ene soort bekend om zijn geschreeuw terwijl het andere soort juist bekend staat om het feit dat het soort erg gemakkelijk gedragsproblemen ontwikkeld bij verkeerde verzorging, voeding of te weinig aandacht. Deze vogels worden erg oud namelijk gemiddeld 50 tot 70 jaar oud met de juiste verzorging, hierdoor hoor je wel eens dat de vogel verkocht of herplaatst moet worden in verband met het overlijden van de eigenaar.

 

Parkieten

De meest bekende parkieten zijn de grasparkiet, agapornis of de valk parkiet. Over het algemeen is de parkiet makkelijker als huisdier te houden dan een papegaai maar dit betekend natuurlijk niet dat deze vogels geen aandacht, goede voeding of goede huisvesting nodig zijn.  De parkiet word gemiddeld zo'n 15 jaar oud. Bij parkieten is het ook belangrijk om je te verdiepen in het soort want ook hier zul je zien dat niet elk soort gelijk is.

 

Scroll naar boven