Turquoisine parkiet (Neophema pulchella)

Kenmerken

De Turquoisine parkiet is voornamelijk groen van kleur.  Zijn buik  olijf geel tot geel van kleur. Zoals de naam al doet vermoede heeft hij een prachtige turquoise kleur op zijn kop en aan de randen van zijn vleugels.De vleugels zijn vaak groen en blauw van kleur.  Mannetjes hebben vaak bruine vlekken op de vleugels. De Turquoisine parkiet word ongeveer 22 centimeter lang en weegt zo’n 70 tot 80 gram.

Turquoisine parkiet (Neophema pulchella)

Oorspronkelijk leefgebied

De Turquoisine parkiet komt voornamelijk voor in Zuidoost Australië. Het klimaat in Zuidoost Australië is voornamelijk een subtropisch klimaat.

Het menu

In het wild eet de Turquoisine parkiet voornamelijk  zaden, bessen en nectar van planten. In gevangenschap wordt de Turquoisine parkiet vaak gevoerd met zadenmengsels hoewel pellets aangeraden worden vanwege hun voedingswaarde en het feit dat de parkiet niet kan uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vind en tevens kun je de parkiet dan bij voeden met zadenmengsels, vers fruit en verse groenten. Meer over de aangeraden voeding kijk op voeding voor parkieten.

Gedrag

Tijdens het broed seizoen kunnen deze parkieten iets minder tolerant worden naar parkieten, dit geldt dan vooral voor de mannetjes. Buiten het broedseizoen om gaan ze prima samen met andere parkieten en het zijn dus over het algemeen ook zeer sociale vogels die vriendelijk zijn naar hun omgeving.

Voor informatie over de huisvesting van parkieten kijk dan op huisvesting.

Scroll naar boven