Swiftparkiet (Lathamus discolor)

Kenmerken

De swiftparkiet is voornamelijk groen van kleur. Rondom zijn snavel en onder zijn snavel heeft hij een rode kleur welke omzoomd is met een gele kleur. De swiftparkiet heeft vaak een blauwe vlek op zijn voorhoofd ook de vleugelranden zijn vaak blauw van kleur. Zijn staartveren bevatten de kleuren geel, blauw, groen en rood/oranje. Hij word gemiddeld 24 centimeter lang met een gewicht van gemiddeld 65 gram.

Swiftparkiet (Lathamus discolor)

Oorspronkelijk leefgebied

De swiftparkiet komt voornamelijk voor op Tasmanië waar ze in de lente heen trekken. In de herfst zijn ze voornamelijk te vinden op het vaste land van Australië. De vermoedelijke reden hiervoor is dat in de herfst er verschrikkelijke hoosbuien en storm is die de zee met zich mee brengt. Het klimaat in Tasmanië is voornamelijk een gematigd zeeklimaat. In het binnenland van Australië heerst er vooral een warm woestijnklimaat.

Het menu

De swiftparkiet eet voornamelijk nectar, kleine insecten, zaden, stuifmeel en bloesems. In gevangenschap wordt de swiftparkiet vaak gevoerd met zadenmengels hoewel pellets aangeraden worden vanwege hun voedingswaarde en het feit dat de parkiet niet kan uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vind en tevens kun je de parkiet dan bij voeden met zadenmengels, vers fruit en verse groenten. Meer over de aangeraden voeding kijk op voeding voor parkieten.

Gedrag

De swiftparkiet staat bekend om zijn activiteit, het is dus van belang hem voldoende speel en klimmateriaal aan te bieden om gedragsproblemen te voorkomen. Het is verder een rustige vogel die niet echt een sloper is van nature. Ook is het een vrij stille vogel, absoluut niet luidruchtig.

Voor informatie over de huisvesting van parkieten kijk dan op huisvesting.

Scroll naar boven