Nagels knippen van een papegaai

De nagels knippen van een papegaai is een van de dingen uit de verzorging die je zelf kan uitvoeren! Er zijn meerdere manieren om de nagels van jouw papegaai bij te houden, dit kan door middel van de zit stokken, in het wild hebben papegaaien immers ook geen nagelvijltjes. Het is wel belangrijk dat de zit stokken niet te dun zijn en niet te dik. Ook heb je tegenwoordig zit stokken die speciaal ontwikkeld zijn om te helpen bij het slijten van de nageltjes.

Meer over zit stokken lees je hier.

nagels knippen van een papegaai

Ook kun je zelf de nagels knippen of vijlen. Dit is iets waar je alleen aan moet beginnen als je een vaste hand hebt en vertrouwen in je papegaai. Het is namelijk net als nagel knippen bij een mens, het kan pijn doen als je in het leven knipt!

Hoe en wanneer moet je knippen?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je voortduren de nagels in kort, een papegaai heeft zijn nagels nodig om te klimmen en voedsel vast te houden. Vaak denkt men de nagels geknipt moeten worden wanneer de nagels te scherp worden en het pijn gaat doen als de vogel op je arm staat. Dit is alleen niet in alle gevallen zo, het scherpe puntje eraf vijlen helpt vaak goed hier tegen.

Het knippen is nodig wanneer de vogel hinder ondervindt van te lange nagels of wanneer de vogel op een platte ondergrond staat en de nagel verhindert dat de teen plat op de grond staat.  Bij het knippen is het belangrijk dat je niet in het leven knipt! Dit is bij hoornkleurige nagels gemakkelijk te herkennen, daar zie je namelijk het adertje lopen in de nagel. Bij zwarte nagels is dit alleen niet eenvoudig te zien, hierbij geldt de regel vooral dat je het best een klein stukje eraf kunt halen zodat de papegaai minder last heeft maar ga niet te ver gokken. Beter iets te weinig als in de ader knippen.

Mocht je in de ader knippen hoef je niet bang te zijn, het zal bloeden maar dit is te verhelpen door de nagel dicht te schroeien met een heet object, zorg er echter voor dat het echt goed heet is zodat de kans op bacteriën en dus een ontsteking niet mogelijk is. Soms helpt het om de nagel in wat meel te doen zodat het bloed kan stoppen.

 

Scroll naar boven