Lears ara (Anodorhynchus leari)

Kenmerken

De lears ara lijkt erg veel op hyacint ara qua uiterlijk. De lears ara is namelijk ook volledig kobaltblauw met geel rond de ogen en bij zijn snavel. De snavel zelf en zijn pootjes zijn zwart van kleur. Zijn lengte is gemiddeld 65 tot 75 centimeter groot en zijn gewicht is gemiddeld 750 tot 950 gram. De grootte is een verschil tussen beide ara soorten omdat de hyacint ara een van de grootse ara soorten is.

Oorspronkelijk leefgebied

De lears ara komt voornamelijk voor in Bahia, dit is een staat van Brazilië. Het klimaat in deze omgeving is voornamelijk een tropisch savanneklimaat. Het gemiddelde temperatuur is 20 graden Celsius overdag.

Het menu

Het oorspronkelijke menu van de lears ara bestaat uit noten van de lucuri palm, deze palm komt voornamelijk voor in de deelstaat Bahia van Brazilië dit is ook de voornaamste reden dat deze ara hier voorkomt. Naast de palmnoten eet de lears ara ook zaden, bloemen en gewassen die verbouwt worden zoals mais. In gevangenschap is het van belang dat de ara al zijn voedingsstoffen binnen krijgt, meer over geadviseerde voeding voor papegaaien vind je op voeding voor papegaaien.

Het gedrag

Doordat deze ara bedreigt word is dit geen huiskamervogel. Wel word hij ingezet bij kweekprogramma’s. Het gedrag zal niet afwijken van het gedrag van de Hyacint ara.

Scroll naar boven