Kortwieken van papegaaien

Kortwieken van papegaaien gebeurt vaak om te voorkomen dat je papegaai weg vliegt als je buiten bent met hem of om te voorkomen dat hij schade aanricht in huis tijdens zijn vluchten. Maar tevens verhindert dit een dominante of angstige vogel van wegvliegen wanneer jij de kooi nadert of hem eruit wilt halen. Hierdoor is hij genoodzaakt om te werken aan problemen in plaats van te vluchten.

Let er wel op: Een papegaai is erg slim, hij zal veel onthouden dus zorg dat je bij het bovengenoemde geval hem geen negatieve herinneringen geeft!

 

Er zijn 2 methodes die bij het kortwieken van papegaaien veel gebruikt worden. ( zie afbeelding )Bij het bovenste plaatje is te zien dat de grote slagpennen in gekort, deze methode is effectief maar wanneer de vogel niet vliegt blijft te zien dat hij een stuk van zijn vleugel mist.
Het onderste plaatje is een methode waarbij je niet kan zien dat de papegaai gekortwiekt is, wel is het belangrijk dat dit goed gebeurt! Gebeurt dit namelijk niet goed kan de vogel alsnog stukjes en zelf gewoon vliegen.

kortwieken van papegaaien

 

1 = handpennen

2 = handdek veren

3 = duimvleugel

4 = armpennen

5 = grote dekveren

6 = middelste dekveren

7 = kleine dekveren

8 =  tertials

9 = schouderveren

Scroll naar boven