Helm kaketoe ( Callocephalon fimbriatum )

Kenmerken

Bij de helm kaketoe is het zo dat het mannetje en de pop niet sprekend op elkaar lijken. De man is voor het grootste gedeelte grijs even als de pop maar de man heeft zijn voorhoofd, kop, teugels, wangen en zijn kuifveren oranje gekleurd. Doordat de uiteinden van de veertjes of oranje of lichtgrijs zijn krijgt deze kaketoe een gestreept aanzien. De helm kaketoe word gemiddeld 35 centimeter groot met een gewicht van gemiddeld 300 gram.

mannetje en vrouwtje

Oorspronkelijk leefgebied

De helm kaketoe komt voor in Australië, voornamelijk het zuiden van Australië.  Het zuiden van Australië heeft voornamelijk een zeeklimaat, omdat Australië zo dicht bij de evenaar ligt is het een warm land die in de winter temperaturen kent boven de 20 graden overdag.

Het menu

De helm kaketoe eet noten, insecten, larven en fruit. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de kaketoe als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De helm kaketoe is een vrij rustige kaketoe, hij schreeuwt niet zoveel als zijn soortgenoten. Wel heeft deze kaketoe net als vele anderen een verschrikkelijke draag om te knagen en is dus een sloper te noemen. Deze kaketoe word overigens niet gehouden als huiskamer vogel en is hier ook niet geschikt voor.

Voor de huisvesting van de kaketoe kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven