Grijskop agapornis (Agapornis canus)

Kenmerken

Wat natuurlijk het eerste opvalt aan deze agapornis soort is dat de grijskop agapornis een grijze kop en hals heeft. Ook is zijn snavel vaak grijs tot ivoor van kleur. De vleugels zijn donkergroen en het lichaam is lichtgroen van kleur. Opvallend aan dit soort is dat het vrouwtje geen grijze kleur heeft maar volledig groen is, dit noemt met een seksueel dimorfische groep, het vrouwtje en het mannetje verschillen dus van kleur.  Ze zijn qua lengte gelijk met zo’n 14 centimeter lang en een gewicht van 40 gram.

Grijskop agapornis (Agapornis canus)

Oorspronkelijk leefgebied

De grijskop agapornis komt voor op madagascar, dit is een eiland ten Oosten van Afrika. Het klimaar op madagascar is een afwisseling van warm steppeklimaat en een tropisch klimaat.

Het menu

In het wild eet de grijskop agapornis voornamelijk graszaden. In gevangenschap wordt de agapornis vaak gevoerd met zadenmengels hoewel pellets aangeraden worden vanwege hun voedingswaarde en het feit dat de parkiet niet kan uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vind en tevens kun je de parkiet dan bij voeden met zadenmengels, vers fruit en verse groenten. Meer over de aangeraden voeding kijk op voeding voor parkieten.

Gedrag

Wat opvallend aan de grijskop agapornis is is dat hij schuwer is als zijn soortgenoten. Mocht je besluiten hem in een voliere te houden doe je het soort er dus ook een plezier mee om voldoende verstop materialen neer te hangen of leggen zodat hij zich kan verschuilen mocht hij dit willen. Verder is het net als zijn soortgenoten een sloper en is het dus plezierig voor hem om dit te kunnen uitoefenen.

Voor informatie over de huisvesting van agapornissen kijk dan op huisvesting.

Scroll naar boven