Filipijnse kaketoe (Cacatua haematuropygia)

Kenmerken

De Filipijnse kaketoe is een voornamelijk wit tot crèmekleurig. De onderzijde van zijn staart is vaak rood dat overloopt in geel tot licht geel. Ook zijn wangen en zijn kuif zijn wat gelig van kleur. Zijn poortjes en snavel zijn zwart van kleur. De Filipijnse kaketoe word ongeveer 30 centimeter groot en weegt gemiddeld zo’n 330 gram.

Oorspronkelijk leefgebied

De Filipijnse kaketoe komt oorspronkelijk voor op de Filipijnse eilanden zoals de naam al zegt. Deze eilanden liggen in zuid oost Azië. Het klimaat op de Filipijnse eilanden is een tropisch klimaat. De Filipijnse kaketoe is op deze eilanden een van de meest bedreigde vogelsoorten.

Het menu

De Filipijnse kaketoe eet voornamelijk zaden, bessen en noten in het wild. Maar de Filipijnse kaketoe eet ook kleine insecten bij gebrek aan voldoende zaden, bessen of noten. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de kaketoe als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

De Filipijnse kaketoe is een wat minder luidruchtige kaketoe. Het zijn sociale vogels die in het wild met meerdere soortgenoten in een groep leven. Wel kiezen ze een partner voor de rest van hun leven uit. Deze kaketoe  word vanwege hun bedreiging tot uitsterven niet gehouden als huiskamervogel.

Scroll naar boven