Bourkeparkiet ( Neopsephotus bourkii )

Kenmerken

De bourkeparkiet is is overwegend grijs en roze, zijn vleugels zijn grijs met een blauwe vleugelrand. Zijn borst is grijs welke daarna geleidelijk overgaat in roze tot op zijn buik en stuit. Het hoofd van de bourkeparkiet is vaak ook grijs. Mannetjes en vrouwtjes zijn van elkaar te onderscheiden doordat het mannetje boven zijn snavel een blauwe vlek heeft, het vrouwtje heeft deze in het wild niet. Tegenwoordig zijn er vele kleurmutaties maar dit is de meest voorkomende kleur en tevens de wildkleur. De broukeparkiet word gemiddeld 22 centimeter groot met een gewicht van gemiddeld 40 gram.

Bourkeparkiet ( Neopsephotus bourkii )

Oorspronkelijk leefgebied

De bourkeparkiet komt van oorsprong uit Australië. Het klimaat in Australië is voornamelijk een warm woestijnklimaat.

Het menu

De bourkeparkiet eten in voornamelijk fruit, kleine insecten en zaden in het wild . In gevangenschap wordt de grasparkiet vaak gevoerd met zadenmengels hoewel pellets aangeraden worden vanwege hun voedingswaarde en het feit dat de parkiet niet kan uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vind en tevens kun je de parkiet dan bij voeden met zadenmengels, vers fruit en verse groenten. Meer over de aangeraden voeding kijk op voeding voor parkieten.

Gedrag

De bourkeparkiet is misschien wel een van de vriendelijkste parkiet soorten te noemen. Het is een erg sociale vogel die met vrijwel elk ander soort vogel gehouden kan worden in een volière. De bourkeparkiet is meer een vlieger dan een klimmer tevens zijn het geen slopers.

Voor informatie over de huisvesting van parkieten kijk dan op huisvesting.

Scroll naar boven