Blauwkeel ara

Blauwkeel ara (Ara glaucogularis)

blauwkeel ara

Kenmerken

De blauwkeel ara is gemiddeld zo’n 75 tot 85 centimeter lang met een gewicht van 750 gram.
De blauwkeel ara is een fel gekleurde vogel, hij is op zijn buik, de onderkant van zijn staart en op zijn borst geel met uitloop naar zijn wangen. Zijn vleugels, de bovenkant van zijn staart en zijn keel zijn blauw van kleur. Hij heeft een zwarte snavel en zwarte pootjes. Jonge ara’s hebben vaak bruine irissen in tegenstelling tot de volwassen ara waarvan de irissen zwart zijn.

Oorspronkelijk leefgebied

De blauwkeel ara heeft een extreem klein leefgebied en komt in het wild alleen nog maar voor in centraal Bolivia, dit is in Zuid Amerika. Voornamelijk kent men hier in het hoogland een steppe klimaat en een woestijn klimaat. Het laagland van Bolivia kent een tropisch klimaat.

De blauwkeel ara word helaas met uitsterven bedreigt vanwege het kappen van de bossen en het stropen van de vogels voor de handel.


Het menu

De blauwkeel ara eet in het wild voornamelijk fruit, zaden, noten, kleine insecten en palm noten. Palm noten zijn afkomstig van de oliepalm en hebben erg harde schalen. Door de krachtige snavel kan de blauwkeel ara deze noten gemakkelijk open breken. In gevangenschap word er geadviseerd om deze vogel pellets te voeren met als bijvoeding vers fruit, verse groenten en eventueel extra’s als beloning. Meer over de aangeraden voeding van jouw vogel kijk op voeding voor papegaaien.

Gedrag

De blauwkeel ara is een intelligente vogel die erg aanhankelijk en volgzaam kan worden. Ook is dit een zeer nieuwsgierige vogel die graag uitgedaagd word, dit is dan ook zeer belangrijk om gedragsproblemen door bijvoorbeeld verveling te voorkomen. Het is een sociale vogel die je geen plezier doet om alleen in de kooi ergens geplaatst te worden waar hij geen contact heeft met soort genoten of zijn baasjes. Ook is de blauwkeel ara over het algemeen wat luidruchtig.

Meer over de huisvesting vind je bij huisvesting van papegaaien.