Blauw gele ara (Ara ararauna)

Kenmerken

De blauw gele ara is een van de meest voorkomende ara soort in gevangenschap.
De blauw gele ara word gemiddeld 80 tot 88 centimeter lang en weegt zo’n 900-1300 gram.
Bij deze ara is de rug en bovenkant van het hoofd blauw, de buik is geel, voorhoofd donker groen en de kin, keel, snavel en pootjes zwart.
Er is weinig verschil te zien tussen het mannetjes en het vrouwtje maar vaak zijn mannetjes iets breder in zijn bouw.

Oorspronkelijk leefgebied

De blauw gele ara heeft een erg groot leefgebied, hij komt vooral voor in Midden en Zuid Amerika. Het klimaat in midden Amerika word vaak aangeduid als een combinatie van tropisch klimaat, subtropisch klimaat en hooggebergte klimaat. In Zuid Amerika heerst eveneens een tropisch klimaat.

Het menu

De blauw gele ara eet vooral fruit, zaden, noten en de knoppen van planten en bomen. Ook deze vogel mag graag palmnoten eten. Met zijn krachtige snavel maakt hij de harde noten open zoals amandelen. In gevangenschap word ook wel geadviseerd om de ara als hoofdvoeding pellets te geven en als aanvullen hierop kun je hem zaden, vers fruit en verse groenten geven.  Meer over de aangeraden voeding van jouw papegaai vind je bij voeding voor papegaaien.

Gedrag

Net zoals veel papegaai soorten vormen de ara mannetjes en vrouwtjes koppels voor het leven, dit wil zeggen dat ze een partner kiezen waar ze dan ook bij blijven.  De blauw gele ara is een erg intelligente vogel die erg nieuwsgierig kan zijn. Hij moet dus ook continue gestimuleerd en geprikkeld worden hierin, mocht dit niet gebeuren kan hij gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Ook deze papegaai zal goed geluiden kunnen imiteren zoals een deurbel of een ander huisdier. Ook kan de blauw gele ara woorden leren. Denk er wel om dat niet elke ara zal gaan praten!

Voor de huisvesting van de ara kijk je op Huisvesting van papegaaien.

Scroll naar boven